Att skriva

Att skriva

Om Att skriva

Det här är en blogg som handlar om skrivandet.
Skrivandet som hantverk, som luft att andas, som solstrålar att vända sitt ansikte mot.

Skrivandet som en del av livet.


Sanden i timglaset

Att skrivaPosted by Vad jag ser 21 Mar, 2016 10:28:16

En ny lovande vecka efter en skön helg. Hur nu en helg fylld av städning och tomtstädning och vändor till tippen med släpvagnen lastad med krångligt björkris kan vara en skön helg? Men det var den.


Så jag börjar veckan med lugn tillförsikt och inleder med flödesskrivning.
Jag vänder timglasets treminuterssand och börjar.
Som alltid med ett motstånd.

Jag har svårt för flödesskrivning. Att bara låta pennan eller tangentbordet gå och inte hejda tankarna, inte tänka till om formuleringar eller vart texten ska gå. Bara skriva. Det som kommer för mig.

Men jag inser samtidigt nyttan med det. Att rensa tankarna inför ett annat skrivarbete, att bli av med det som kanske ligger och stör, skvalpar lite, stöter i.
Att leda in kropp och tanke till skrivandet. Och kanske hitta ett guldkorn i texten som blev. Kanske finna en trådände. Att dra i.

Och jag tänker samtidigt som jag skriver att det här är verkligen bra för mig – trots att jag känner sådant motstånd varje gång – för det dämpar prestationsdemonen i mig. Allt skrivande behöver inte generera bra texter. Det måste inte bli mästerverk på en gång. Det måste inte bli mästerverk. Punkt. Det går hur bra som helst att skriva nonsens en stund, att skriva fladdrande ord och osammanhängande meningar.

Det är kanske också en fråga om hur man ska förhålla sig till den här typen av skrivande. Kan det vara okej att bara låta pennan gå en stund, att bara vara i den känslan utan att det ska resultera i någonting användbart? Eller måste jag i varje stund av skrivandet skapa någonting som sedan "ska bli något"?

Nja, det är nog som med allting annat i livet. Det handlar om hur jag själv förhåller mig till det - hur jag själv väljer att se på det.


Hur jag väljer att se på att sanden rinner ner i timglaset och vad jag gör med de tre minuter som passerar under tiden.